Leerlingen brengen licht in duisternis voor gefusilleerde Sovjetsoldaten

Dinsdagochtend vroeg, 9 april, hebben leerlingen van ’t Atrium samen met ongeveer 150 anderen licht in de duisternis gebracht door een kaarsje te plaatsen voor de 77 Sovjetsoldaten, die op 9 april 1942 ’s ochtends vroeg in Leusden werden gefusilleerd.

Het waren jonge mannen uit Oezbekistan, Georgië, of uit een van de andere voormalige Sovjetrepublieken, hierheen gebracht door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wilden deze ‘Untermenschen’ met hun Aziatisch uiterlijk tonen aan de Amersfoortse bevolking.  Toen zij geen nut meer hadden, zijn zij gefusilleerd. Op het Ereveld in Leusden liggen 865 soldaten begraven. Hun lot is jarenlang onbekend gebleven voor hun familie.

Samen met Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld hebben wij een lespakket over het leven van vier van deze soldaten gemaakt. Leerlingen gaan aan de hand van historische bronnen na welke reis de soldaat heeft afgelegd en reconstrueren wat hem is overkomen. Ze gaan op zoek naar zijn verhaal en ontdekken zijn identiteit.

Foto’s: Suzanne Flipse / Stichting Sovjet Ereveld