Onbekend, maar niet langer vergeten

Op zondagochtend 9 april, heel vroeg in de ochtend, hebben leerlingen van ’t Atrium kaarsjes aangestoken voor de herdenking van de Sovjetsoldaten. Zij  zijn door de Duitsers gefusilleerd in 1942.

Het waren jonge mannen uit Oezbekistan, Georgië, of uit een van de andere voormalige Sovjetrepublieken, hierheen gebracht door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wilden deze ‘Untermenschen’ met hun Aziatisch uiterlijk tonen aan de Amersfoortse bevolking.  Toen zij geen nut meer hadden, zijn zij gefusilleerd. Op het Ereveld in Leusden liggen 865 soldaten begraven. Hun lot is jarenlang onbekend gebleven voor hun familie.

Samen met Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld hebben wij een lespakket over het leven van vier van deze soldaten gemaakt. Leerlingen gaan aan de hand van historische bronnen na welke reis de soldaat heeft afgelegd en reconstrueren wat hem is overkomen. Ze gaan op zoek naar zijn verhaal en ontdekken zijn identiteit.

Op dinsdag 18 april heeft Gia, de kleinzoon van een van deze soldaten, op ’t Atrium verteld over zijn grootvader. Hij heeft deze week voor het eerst het graf van zijn grootvader bezocht. Dat oorlog van alle tijden is, blijkt uit zijn verhaal.